Frivillig arbeid

Frivillig arbeid refererer til aktiviteter utført av enkeltpersoner eller grupper uten økonomisk vinning som hovedmotiv. Dette arbeidet er ofte basert på frivillige bidrag av tid, ferdigheter, kunnskap og innsats til en sak, en organisasjon eller et samfunn, uten formell økonomisk kompensasjon. Frivillig arbeid kan variere fra å hjelpe til på lokale arrangementer, bidra til veldedige organisasjoner, delta i miljøverninitiativer, støtte samfunnsutvikling, og mye mer. Det spiller en viktig rolle i å styrke fellesskap, bidra til velferd og adressere ulike samfunnsutfordringer.

Hvilke plikter har arrangøren når man bruker frivillige?

Når arrangøren bruker frivillige, har de visse plikter og ansvar for å sikre en trygg og positiv opplevelse for frivillige. Noen av de viktigste pliktene inkluderer:

  1. Sikkerhet og Helse: Arrangøren må sørge for at frivillige arbeider i et trygt og helsemessig forsvarlig miljø. Dette kan inkludere tilgang til nødvendig verneutstyr, opplæring i sikkerhet og adgang til førstehjelpsressurser.
  2. Klare Oppgavebeskrivelser: Frivillige bør ha klare oppgavebeskrivelser som beskriver hva som forventes av dem, arbeidstid, ansvarsområder og eventuelle fysiske eller psykiske krav.
  3. Opplæring: Arrangøren bør tilby nødvendig opplæring og veiledning for de oppgavene frivillige skal utføre. Dette kan omfatte opplæring i oppgavene i seg selv, sikkerhet, kundeservice, osv.
  4. Respekt og Behandling: Frivillige bør bli behandlet med respekt og verdighet. Arrangøren må sørge for at det ikke forekommer diskriminering, trakassering eller utnyttelse av frivillige.
  5. Kommunikasjon: Det bør være en åpen kommunikasjonskanal mellom arrangøren og frivillige, slik at spørsmål, bekymringer eller behov kan tas opp.
  6. Avtale: Selv om frivillige ikke er ansatte, er det en god praksis å ha en skriftlig avtale eller avtalebrev som beskriver de grunnleggende betingelsene for samarbeidet, som oppgaver, tidsperiode og eventuell kompensasjon (for eksempel måltider eller reiseutgifter).
  7. Trygghet: Arrangøren bør sørge for at frivillige føler seg trygge og ivaretatt under arrangementet. Dette kan omfatte tilgang til nødvendige ressurser, kontaktinformasjon til ansvarlige personer og klare retningslinjer for nødsituasjoner.
  8. Anerkjennelse: Det er viktig å anerkjenne og takke frivillige for deres innsats. Dette kan være gjennom enkel takk, anerkjennelse på arrangementet eller andre former for påskjønnelse.

Det er viktig å merke seg at pliktene kan variere avhengig av landets lover og regler, samt arrangementets art og omfang. Det anbefales at arrangører undersøker lokale retningslinjer og regelverk som gjelder for frivillig arbeid.

Arbeidsgiverbegrepet
En arbeidsgiver er i henhold til loven «enhver som har ansatt arbeidstaker for å utføre arbeid i sin tjeneste». Arbeidsmiljøloven gjelder for «virksomhet som sysselsetter arbeidstakere». Virksomhetsbegrepet er vidt og det foreligger ingen krav til spesifikk organisasjonsform. Lag, stiftelser og foreninger kan uten tvil omfattes av bestemmelsen.

Frivillig ikke bare på papiret
De frivillige er imidlertid sjelden en homogen masse og det er ofte store forskjeller på hvilken type innsats den frivillige legger ned og hvordan forholdet til virksomheten er organisert.Det er ikke alltid enkelt å skille klart mellom et frivilligoppdrag og en ansettelse. Det er sentralt at det ikke bare på papiret, men også i realiteten, er et frivillig oppdrag. Spørsmålet blir da hvordan man vurderer om en frivillig i realiteten er en ansatt.

HMS
Arrangør plikter å besørge godt arbeidsmiljø, og overholde gjeldende regelverk og retningslinjer innen HMS. Arrangør kan også stilles ansvarlig for utgifter ved skade som resultat av arbeidet, fortrinnsvis ved forsikringsavtale.